Johannespassie

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Johannes Passion (1724) – Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

De Johannes Passion (BWV 245 uit 1724) is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes. De originele titel luidt ‘Passio secundum Johannem’.

Deze passie is muzikaal fel, direct en ongepolijst. Misschien zelfs theatraal, hoewel het werk ook ingetogen en sobere passages heeft.
Bach schreef het werk in drie maanden waarna de première plaatsvond op Goede Vrijdag van het jaar 1724 in de Nicolaïkirche te Leipzig. Tot aan zijn dood bleef hij er zowel liturgisch als muzikaal aan sleutelen.

Vrijwel letterlijk volgt Bach de teksten van het evangelie volgens Johannes, die zijn meester als een koning en een triomfator omschrijft.
In de Johannes Passion is Jezus dus een Messias en geen lijdenspersoon en dat horen we meteen in het openingskoor!

Weetje

Johann Sebastian Bach heeft officieel geen opera’s geschreven. Toch beweren muziekwetenschappers dat de Johannes Passion wel degelijk een opera is. Het werk herbergt een overvloed aan drama, is fel maar tegelijkertijd heel intiem en bovendien ook theatraal. In sommige koordelen wordt er geschreeuwd en gescholden. De ingrediënten voor een opera?

Go to Top