Stabat Mater

Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Stabat Mater, het werk van een genie die stierf op zesentwintigjarige leeftijd, Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Pergolesi’s Stabat Mater is één van de wonderen van de achttiende-eeuwse kerkmuziek. “Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.” Zo luidt de beginregel van het gedicht dat in de 13e eeuw werd geschreven door een franciscaan ter ere van Maria die treurt om het lot van haar zoon Jezus aan het kruis.
Daarnaast plaatst het Bach Academie Baroque Ensemble het aangrijpende Salve Regina van Joan Rossell (1724-1780). Tot ver in de 20e eeuw werd dit werk toegeschreven aan Pergolesi. De Engelse muziekuitgever Robert Bremner bewerkte deze compositie lichtjes en verkocht het dan als een vermeende compositie van Pergolesi.
Beide werken brengen jullie alle dramatiek van de Italiaanse opera en benadrukken het scala aan barokke effecten met gedurfde en extravagante gebaren: expressieve portamentos en levendige contrasten in tempo, dynamiek, kleur en textuur.

Solisten Anja Van Engeland (sopraan) en Logan Lopez Gonzalez (countertenor), het Bach Academie Baroque Ensemble onder leiding van artistiek directeur Luc Ponet.

Go to Top