Het Van Peteghem orgel (1788)

De kapel van het mooie kasteeldomein Alden Biesen bezat tot in de 19de eeuw een orgel van de bekende rijnlandse orgelbouwersfamilie Muller. Het huidige instrument is afkomstig van de Augustijnenkapel te Diest. Na heel wat omzwervingen belandde het in de opslag van Alden Biesen. Deze overblijfselen waren de gedemonteerde orgelkast en een deel zwaar beschadigd pijpwerk. De restauratie en de reconstructie van doksaal, balustrade en orgel werd toegewezen aan H. Wouters en J. Moors.
Schrijnwerkerij werd uitgevoerd door P. Punie en J. Vanheusden, nieuw pijpwerk werd geleverd door A. Belmans en A. Steffani. Wij stonden in voor het grootste deel van de nieuwe windladen, de volledige opbouw en montage , restauratie pijpwerk en tenslotte voor de integrale intonatie en stemming. In oorsprong bezat dit orgel slechts een klavier maar naar aanleiding van deze restauratie werd geopteerd om het uit te breiden met een onderpositief naar het voorbeeld van Schelle. Onder het doksaal hangt een schilderij met als thema de bestelling van het orgel door de Augustijnen. Dit is voor zover wij weten het enige orgel dat rechtstreeks in bezit is van de Vlaamse Gemeenschap. Meer informatie op de website van Moors Orgelbouw.

Grand Orgue II
Bourdon 8
Prestant 4
Flute 4
Nazard 3
Doublet 2
Tierse 1 3/5
Fourniture 2 r
Cimbal 2 r
Cornet 5 r
Trompet 8 B/S
Voix Hum. 8 B/S

Positif I

Bourdon 8
Flute 4
Doublet 2
Fourniture 2 r
Cornet 2 r
Cromhoren 8 B/S

Tremblant
Rosignol
Ventil

 

Schuifkoppel G.O.-Pos
De tremulant is inliggend in het windkanaal en werkt op het gehele orgel
Cornet en deling beginnen op c#1
Toonhoogte a1 405 Hz
Stemming: Moors-stemming (basis Rameau)
Winddruk 85 mm.

Kistorgel

Het continuo orgel van de Bach Academie Alden Biesen klinkt zeer open en ruim, op een lage winddruk maar met een goede, aangename klankuitstraling. De gedekt 8′ klinkt rond, nobel en voornaam, alle pijpen kunnen vrij uitklinken. De fluit 4′ is Italiaans zangerig, met – dankzij de open pijpen – een mooie principaliserende streek. De Principaal 2′ vormt een prominente bekroning op de totaalklank. Kortom: een échte, aanwezige, niet gesmoorde, pittige orgelklank. Heerlijk!

Dispositie:
*Gedackt 8 ‘(hout, ahorn / fichte)
*Flauto 4′ (hout, open vanaf f)
*Principal 2 ‘(75% tin)
Toonhoogte: 415 Hz./440 Hz.
Stemming: Kirnberger III
Organcase: kersenhout, afgewerkt met olie

Het is ook mogelijk ons kistorgel te huren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.