Bach Academie

De Bach Academie Alden Biesen, koor en barokorkest, gaf haar eerste concerten in 2012. Al de (koor-)zangers - het Vokal Consort - hebben een uitgebreide koorervaring. De meesten hadden een professionele muziekopleiding en zijn docent in het kunstonderwijs. Het orkest - het Alden Biesen Baroque Orchestra – is samengesteld uit louter professionele musici, specialisten in de uitvoering van muziek van 1600 tot aan de Franse revolutie, dit vanzelfsprekend op periode-instrumenten. De aanpak is 2x H.I.P.! Dit wil zeggen dat bijzondere zorg besteed wordt aan ‘Historical Informed & Inspired Performances’.

Repertoire: Van Monteverdi tot Mendelssohn, met als belangrijkste pijlers

 • Kantates, Oratoria en Passionen van J. S . Bach
 • Barokopera (van 1600 tot ca. 1800)
 • Instrumentale muziek en concerti in diverse bezettingen (van duo’s tot volledig barokorkest)
 • Diverse werken voor soli, koor en orkest (Monteverdi, Buxtehude, Händel, Mozart, Mendelssohn, ...)

De Bach Academie Alden Biesen houdt residentie in de Landcommanderij Alden Biesen, cultuur- en congrescentrum van de Vlaamse gemeenschap in Rijkhoven – Bilzen. Samen met Organum vzw ontwikkelde ze er een jaarlijkse concertcyclus met:

 • Passieconcerten (palmzondag en goede vrijdag)
 • International Summer Academy Alden Biesen voor koorzangers, organisten en instrumentalisten (barok) (10 tot 15 augustus)
 • Barokopera (midden in de zomer: laatste week van juli en begin augustus)
 • BarokFest (eerste weekend van oktober)
 • Kerstconcerten (weekend voorafgand aan kerstmis)
 • Organum Imperiale (instrumentale concerten i.s.m. een gerenommeerd organist)

De Bach Academie staat onder leiding van Luc Ponet.

Kernteam

Artistiek directeur – Luc Ponet

Luc Ponet is organist-titularis van de basiliek in Tongeren, organist-in-residentie van de Landcommanderij Alden Biesen, gastprofessor (orgel) aan Leuven University College of Arts – campus Lemmens en stadsorganist van Leuven, tevens curator van het Festival Leuven Orgelstad.

Doorheen de jaren ontwikkelde hij een wereldwijde bekendheid als concertorganist. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Universiteit van Leuven, waar hij een doctoraat (PhD) voorbereidt over het Tongers Orgelmanuscript (1626) en de organistenpraktijk in het prinsbisdom Luik in de eerste helft van de 17de eeuw. Daarnaast is hij bezieler en artistiek directeur/dirigent van de Bach Academie Alden Biesen (koor en orkest, op periode-instrumenten) en artistiek directeur van het Intra Muros Festival. Zijn repertoirevoorkeur gaat uit naar Johann Sebastian Bach (orgelwerken, cantates en oratoria), de franse barokmuziek (van de 16de eeuw tot aan de Franse Revolutie) en natuurlijk de muziek uit het vml. prinsbisdom Luik (orgel- en orkestwerken).

Zijn CD-opnames – o.a. voor Naxos, R. Gailly, Pavane en Et’cetera – liggen helemaal in het verlengde hiervan en krijgen wereldwijd lovende kritieken.

Coordinatoren – Martine Breynaert & Marie Petit

Martine Breynaert is een ervaren inkoper en projectmanager met een bewezen staat van dienst in de wegenbouwsector. Ze beschikt over uitstekende vaardigheden op het gebied van inkoop, onderhandeling, projectmanagement, management en communicatie.

Sinds november 2018 vervult Martine de rol van Verantwoordelijke Aankoop bij Willemen Infra in Hasselt. Naast haar professionele betrokkenheid bij de bouwsector, is Martine ook een gepassioneerde muzikante en  zangeres. Ze maakt deel uit van verschillende koren en muzikale ensembles, waar ze haar talent als sopraan inzet. Haar betrokkenheid bij het Alden Biesen Baroque Choir, de Kleine Cantorij (OLV Basiliek Tongeren), Schola Gregoriana Feminea (OLV Basiliek Tongeren), F:em@il Lummen, Harmonieorkest De Volksgalm en de Koninklijke Harmonie van Peer, waar ze contrabasklarinet en basklarinet speelt, getuigt van haar veelzijdigheid en haar vermogen om te coördineren en presteren in zowel professionele als muzikale omgevingen. In die hoedanigheid nam ze verschillende malen deel aan het Wereld Muziekconcours Kerkrade en het VLOH, alsook het European Championship for windbands.

 

Marie Petit voltooide in juni 2021 haar studie tot handelsingenieur aan de KU Leuven, waarna ze zich bij dezelfde instelling inschreef voor een doctoraat binnen de onderzoeksgroep Productie en Logistiek. Naast haar academische inspanningen studeert Marie voor haar masterdiploma in orgel aan de LUCA School of Arts – campus Lemmens, in de orgelklas van Luc Ponet. Ze verbreedt ook haar muzikale horizon door deel te nemen aan masterclasses onder leiding van vooraanstaande musici zoals Johannes Ebenbauer, Benoît Mernier en Tineke Steenbrink.

Ook binnen haar lokale gemeenschap is Marie actief betrokken; ze vervult de rol van organist-titularis in Philippeville en is sinds februari 2022 ook organist in de parochie van Lonzée. Daarnaast kreeg Marie de kans om concerten te geven, zowel als solist als in samenwerking met andere musici. In januari 2023 heeft ze de vzw “Philanthr’Orgues” opgericht, met als doel een nieuw orgel te verwerven voor de parochie van Philippeville en evenementen en concerten rondom dit instrument te organiseren. Marie is tevens betrokken bij diverse culturele initiatieven, zoals Leuven Orgelstad, waar ze samen met Luc Ponet concerten en evenementen rondom het orgel organiseert.

Raad van Bestuur

 • Patrick Bollen – Voorzitter
 • Jeroen Bellings – Secretaris
 • Luc Ponet – Artistiek directeur
 • Patrick Cornelissen (algemeen directeur Landcommanderij Alden Biesen)
 • Thierry de Grunne

Vrijwilligers

 • Lutgart Voets – Penningmeester
 • Els De Munck – PR & Communicatie
 • Bruno Boeykens – Productie medewerker
 • Myriam Billen – Productie medewerkster
 • Kristof Ulrix – Productie medewerker
 • Ludo Ramaekers – Productie medewerker
 • Theo Nulens – Fotograaf

Partners